geng maen pasir saya ! TQ :)

Sunday, July 15, 2012

keputusan UPU ? tolong aku !

Assalamualaikum, pertama sekali aku nak bersyukur ke Khadrat Ilahi sebab akhirnya Cita-cita aku untuk sambung degree tercapai. Keputusan yang boleh dikatakan separuh 'tak terima' aku disebabkan 1 perkara iaitu :

disebabkan aku di campak jauh ke Sabah tapi aku gembira disebabkan kos yang aku suka iaitu kos ekonomi. Kos tersebut merupakan kos yang menjadi pilihan kedua aku sewaktu aku mengisi borang UPU online.


akan tetapi aku terasa berat untuk pergi ke sana disebabkan jarak yang luar dari kawasan semenanjung Malaysia. Pada awalnya aku happy dan sujud syukur juga bila dapat tahu rakan aku Fatimah juga dapat kos dan Universiti yang sama dengan aku akan tetapi Beliau seakan-akan berat hati untuk pergi ke sana dan sanggup memohon IPTS yang terdapat di Semenanjung Malaysia.

Reaksi family?
Tipulah kalau aku cakap mereka tak sedih dan tak setuju, tapi aku seboleh-bolehnya memberikan kata-kata positif supaya mereka mempercayai aku dan akhirnya mereka terima dengan hati yang terbuka. Abang-abang pula benar-benar tak setuju, mereka sekeras-kerasnya suruh aku tukar Universiti yang berada di Semenanjung. Tapi lain pula dengan abang aku yang pertama, lebih suka aku stay kat sana sebab dia boleh bercuti. haaa? bercuti? kesian betul aku !

pengalaman?
Memang ku akui, jauh berjalan luas pengalaman. Tapi aku berat untuk pergi kesana pada hari-hari yang makin hampir ini. lain pula ceritanya sewaktu awal-awal aku dapat tahu aku berada di Universiti ni. Masa tu aku seredha-redha nya menerima apa yang Allah berikan kepada aku. Tapi kenapa sekarang aku seperti berat hati tatkala aku mendapat tahu ramai rakan-rakan ku apply tukar UNIVERSITI?

ikut kawan?
Tipulah kalau aku kata aku tak ikut kawan. tapi bukan takat itu sahaja alasan nya, tapi disebabkan kesusahan untuk pulang bercuti. Aku risau akan keluarga aku andai kata keadaan family aku tanpa luar jangkaan aku.

Ya Allah, aku betul-betul keliru dengan keadaan aku ni. Banyak sangat nasihat orang terdekat aku berikan tapi hampir keseluruhan jiwa aku melayang waktu nasihat tu diberikan. Aku patut solat Istikharah untuk mohon petunjuk dari-NYA . dan aku juga perlukan sokongan dari kalian semua . Patutkah aku tukar Universiti sedangkan disana, tidak ada kos yang serupa dengan kos aku ini? atau mungkin aku patut 'stay' di UMS untuk cuba belajar menimba pengalaman dan kawan baru?

tapi, aku dah pun terima tawaran tersebut,


adakah Ini bermakna aku tak dapat menukar Universiti ? atau aku lepaskan keputusan ini dan menunggu rayuan pertukaran universiti ? Ya Tuhan, aku betul-betul keliru.

" Ya Allah, berikan aku petunjuk dari-MU untuk aku membuat keputusan ini. "

Mnns

Friday, July 6, 2012

let me introduce the best Steak House .

Assalamualaikum, lama kita tak berbicara bukan? Hai maklumlah, bermacam-macam dugaan aku tempuhi terutamanya Laptop aku rosak dan memerlukan kos perawatan yang tinggi untuk merawatnya. Tapi aku yakin sebanyak mana dugaan yang Allah bagi dekat Ummatnya adalah mengikut kemampuan ummatnya juga bukan? dan Alhamdulillah, segalanya aku dapat settlekan cuma a few problem aku tak dapat nak lari. Apa itu? Biarlah ianya menjadi rahsia. eceh ! marah Siti ambil tagline dia.

Cakap pasal Steak House, sebenarnya aku kurang gemar makanan Barat ni tapi jika tekak mula rasa 'mengada-ngada' ibarat dah lupa dimana Bumi dipijak, memang lah aku akan cari Steak House yang aku rasa aku mampu. Bila difikir-fikir balik, aku ni gemar bebenor makan dekat tempat yang murah dan ramai dan lama menunggu tu iaitu H.R Steak House, tapi memandangkan tempat berkenaan sangat jauh dari rumah aku dan memandangkan aku ni setiap hari 'busy' memanjang maka aku sudah TERperasan ada satu Steak House yang hampir sama dengan H.R Steak House dekat Daerah Kajang ni. Cuma perbezaan dia cuma restoran ni takkan biarkan customer menunggu lama. baguskan?

Nama Steak house tersebut adalah Austin Steak House. Nak cari dia mudah sahaja. Ok, cuba tanya Mr. Google Maps kita ni. pasti dia dapat jawab dengan melalui Satelit. heee
Tapi apa-apa pun, kita semua mampu malah ada yang terlebih mampu makan disini. Harganya boleh tahan jugalah, tak semahal dan semurah. haaa Acane tu Mia? Acantuuu lah!

Disini saya sertakan sekali gambar-gambar Acane Steak House tu 'Ghupenye' :)

Lama dah tak cakap benda ni, lepas gian jap !
CEKIK DAUUTT ! heee

lihat tu. Eja nama dia betui-betui :)

Ni namanya Steak Black papper. Macam Lamb Cop kan? Ni makanan Cik Puan DORA 
* dah cik nak Puan lagi tu !

Ni Namanya Fish N Chip atau kalau aku kerja PSF, kiteorang panggil dia 'Friendship'. Nak tau sebab apa? sebab semuanya lidah pendek, nak sebut satu-satu dah tak mampu. Oh yea! Ini Aku yang punya :)

Ini macam biasalah Chicken Chop. Empunya makanan adalah Wafaa dan Ayie. Kali ini dia tak menggunakan Blackpapper sauce atau Mushroom Sauce tapi die guna hmmmm. sauce apa yea? OK ! aku tak tahu !

Ni Air aku, Carrot Milk. Gelas sebesar ini hanya berharga RM 3.00 sahaja. so Acane? memuaskan bukan? fresh juice ni tau !

ok. sampai situ sahaja aku dapat kenalkan makanan yang HANYA kami order, sebenarnya banyak lagi, tapi kami order yang familiar dulu untuk mencuba makanan disini buat kali yang pertama, kedua, ketiga, 
bla bla bla bla... heee

Kali ni layan sahaja lah gambar yang tiba-tiba aku TERupload ni. hehehe

masing-masing dengan status masing-masing. Keeeelllassss kak Jah !!

Air yang berada dihadapan Wafaa ini adalah air fresh Strawberry. Bak kata Dora, rasanya betul-betul macam yugourt. Sedap ! tapi quite sour and sweet :) 


baru dapat gaji, apa lagi? Makan lah !  hahaha

BONZER kami, sentiasa kemana jua dimana Kami berada. eceh !



-THE END-

p/s : Bila Dapat Gaji, benda pertama yang akan kami lakukan adalah 'makan'. Itu kepuasan yang tidak ternilai :)
love,
MNNS