geng maen pasir saya ! TQ :)

Thursday, February 24, 2011

YA ALLAH..dugaan

assalamualaikum.
24 FEB 2011.
saya dan wafaa excident motor..

di mana???
di selekoh MAUT , turun dari jambatan, berhampiran dengan METRO KAJANG, bersebelahan dengan MARA,KAJANG.

cuaca?
hujan renyai2..

kenapa boleh excident ?
mungkin sebab hujan, so maybe saya terbawa laju..
then tergelincir..ALHAMDULILLAH, xde kereta yang datang laju ke arah slekoh tu..

knapa nak rushing-rushing?
sebab saya nak kejar pejabat MEGAHWANGSA yang tutup pukul 5petang.. masa tu dah pukul 4.25ptg..
saya nak kena ambil lesen saya :(

sape-sape yang tolong?
ade sorg uncle INDIA nih..mse kjadian die sebelah kami..
masa kami excident, die terus reverse motor die utk bantu kami..
then ade abg-abg yang duduk kat MARA tlg kami utk angkat motor dan bawa kami ke MARA..
*thanks semua..

any injured?
yup.. external injuries..
saya injured di bhgian kaki,pinggang dan tangan..
wafaa injured di bahagian lengan dan pinggang..

saya sedih sebab buat anak orang macam tu..
sian wafaa :(
"maafkan aku fa"

saya sedih sebab kasut+kain sekolah yang baru saya pakai tak sampai seminggu dah koyak :(

kami pon duduk dekat MARA tu hampir 1 jam..
sebab tunggu hujan berhenti+ tnggu shocked itu hilang..

hujan dan kurang, kami pon balik,
thank to kakak yang blnje kami minum, THANK YOU soo MUCH ! insyaallah kami datang MARA lagi :)

saya terus pi bengkel moto coz handle motor bengkok,
very dangerous if i still ride tht motor..
so after repair,
taukey tu cakap..
"ayooo..awak perlu tukar tayar depan maaa..sebab bunga tayar depan sudah haus.. ini boleh excident lagi maa"

owhh... patut lah smnjak 2mnjak ni sy bawa motor asyik rasa lain jea..
tak pelah..
esok saya dah bawa kereta :)

mungkin ada hikmah d'sebalik semua nih :)
ALHAMDULILLAH coz we are safe now..
kalau ade kereta yang lalu kat situ, alamat kami dah xde dah sekarang..
Alhamdulillah..

walaupun injured ni memang PEDIH, tp itu yang membuatkan saya lebih berhati-hati :)
dan itu juga merupakan kenangan MANIS kami berdua :)
orang lepas excident menangis bagai..
tp kami TERGELAK :)
memang kami berdua sewel ! :)


PEDIH :(
MIA NAZIRA NAZIR

Friday, February 18, 2011

story - mory part 2 :)

assalamualaikum semuaaaaaaaaa..
happy nya hari ni..
tp sedih juga...

1st
ALHAMDULILLAH..thnkz to ALLAH :)
coz i have done for my license..
and the result is GREAT:)

nk dgar cter tak?
xnak pon xpe..
tp saya tetap nak citer jugak..hahha
1st test saya kena test kat LITAR dulu,
so no giliran saya 54..
tnggu punya tunggu sampai naik dungu..
akhirnya tibalah GILIRAN saya..

saya naik kereta no plat WKY 5436
(wah! ingat kau mia !)
mstilah..sebab kereta tu mmng ****.
dahlah gear die ssh nak tukar,
hand-break die pulak susah nak tarik..
memang malang lah naseb sebab dapat kereta macam tu,,..

tibelah turn saya utk naik BUKIT..
bawak lah sampai tayar depan masuk dalam line putih..
ok cun! memang masuk !
then..
JPJ : no giliran berapa?
me : 54
JPJ : ok turun !
me : ok

then nak turun je bukit, kereta yang saya bawa macam 'ter'reverse..
"OMG ! gagal ke?"

JPJ :  dah turun !

saya pon turunlah dari kereta..
tinggalkan kereta kat atas bukit, sebab kalau orang gagal BUKIT, tinggalkan je kereta kat tempat yang kita gagal, so saya pon tnggalkan jelah..

JPJ : turunkan kereta dulu..
me : isshhh!! akukan dah gagal ! asl kne turunkan kereta ? mengada-ngade !

so saya pon trun bukit sambil bengang sebab gagal kan ,

mula lah memikirkan 'impian' saya musnah,
dunia saya gelap,
duit yang akan di keluarkan lagi utk repeat,
rasa macam nak bnuh diri jea..

then park kereta tu kat tepi jalan nak ke side-parking
saya pon keluar dari kereta sambil bawa beg pergi kat JPJnya pondok ,
sampai ke JPJ nye pondok,

JPJ : sign sini..
me : ok.
(sambil muka kesian)

saya tak tengok result tu lagi..
saya pon terus menuju ke ayah..yang duduk tak jauh dari tempat test,
saya belari sambil menangis kat ayah,
dah tak kira dah orang lain pandang ke hape..
ayah pon macam marah jea,
then saya pon duduk kat sebelah ayah sambil tengok result,

WHAT??!! LULUS ?

ayah : asal?
me : eh? lulus ? bukan gagal ke?
ayah : haaa...tanye kat JPJ tu..

saya pon terus berlari ke bukit tempat JPJ nye pondok,
then saya tengok kereta yang saya gunakn utk test kat litar tu masih terdampar kt tempat yang saya park tu..
baru saya tahu yang saya LULUS!!

me : abg! saya lulus ke gagal ni ?
JPJ : lulus lah..hey..lulus salah, gagal pon salah..
me : oh yeah?  terima kasih bang..

saya terus belari kat kereta yang terdampar kat tempat yang saya tinggalkan tu..
tinggal kereta saya jea, yang lain semua dah pi test side-parking..
saya pon terus lah menuju ke side-parking no 2,

mase tu saya dah mula risau sebab ramai yang gagal mase side parking nih..
dengan penuh berhati-hati, saya laluilah side park dengan cara saya..

ALHAMDULILLAH ! passssss!!

terus menuju ke 3 pointer,
kan kalau test yang ini hanya 2kali sahaja boleh break kan?
so, saya pon buat benda nih pelan2..jangan gopoh, nanti semua tak jadi..
JPJ dah usha dah..
"aku salah ke?"
"aku gagal ke"
mulalah risau sebab saya 'macam' 3 kali break..
macam lahh...
then dah keluar dari 3 pointer, knelah park kereta yang sengal tu kat tempat bukit tu balik,
saya belari lah ke pondok JPJ side-parking + 3pointer tu,
tgok je result,
sambil berdoa..fuh..fuh..
"harap-harap LULUS"
tgok je result,
ALHAMDULILLAH :) LULUS :)

saya pergi je kat tempat ayah duduk, dengan penuh bangga saya tunjuk result kat ayah :)
giler happy koddd :)

then saya kne test on the road pulak..
hopefully dapat JPJ yang best !

kalau on the road ni saya tak risau sangat sebab bagi saya senang..
*ceh ! bongkak kau mia ! hahaa..bukanlahhh

akhirnya tibalah giliran saya..
dapat JPJ perempuan..
kakak kod asenyer..sebab macam muda..
masuk je kereta mulalah dengan peramah alam saya nih..
ucap 'selamat pagi' bagai..

nasib baiklah...
JPJ tu baik :)
sangatttt baik :)

Alhamdulillah :) lulus :)
dengan markah 18/20 sahaja..
sikit giler :(
tak apalah janji LULUS :)
alhamdulillah :)

ni pon semua berkat usaha ayah yang penat lelah ajar saya,
berkat mama sebab mendoakan saya :)
berkat rakan-rakan yang lain dan si dia sebab mendoakan saya :)
dan 
TERIMA KASIH ALLAH sebab melancarkan perjalanan saya :)
Alhamdulillah :)

2nd :
balik je dari test,
ayah , mama dan abang bersiap-siap dengan luggage mereka



sebab dorang nak pergi bercuti ptg nih..
"hamboi..macam nak tinggal sana jea.."
tnggal lah saya dan kakak+abg ipar+alya balqis..

msti rindu kat ayah ngn mama,
dorang bawak kereta saya pi KLIA pulakkkk..
so xdelah kereta saya nak pi 'meronggeng' utk beberapa hari ni..

hopefully, mereka selamat sampai dan selamat pulang :)
rindulaahh :)

dari anakmu :)
MIA NAZIRA NAZIR


Friday, February 11, 2011

experience? hehe

holla..
assalamualaikum :)
lame dah tak update blog nih :)
naseb lah tak bersarang..


ni nak share lah kisah saya dan menjadi driver nih..
OMG? mia jadi driver? hahah
citer nak gempak je lah kan?


ni sbb dah GIAN nak drive bagai..
kira dah lama juga tak drive nih..
lepastu yang menambahkan ke'excited' an itu adalah..
drive pi ALAMANDA,PUTRAJAYA dan SUNGAI CHUA KAJANG.
pergh! memang first time bawak pi shopping complex ni..
pastu nak lalu auto gate lak tu..
dah lah bawa kereta manual..


mula-mula ingat nak give up..
sbb rase-rase nye macam tak boleh nak bawa sbb jammed giler bila nak park tu..

cter die best nih..
masa nak ambil ticket masuk auto-gate tu, kereta yang saya drive 'ter' undur ke belakang..
semua dah panic dah..
siap kakak ngan mama dah berselawat ke atas NABI..
laaa...tak percaya plak korang nih..

ayah cakap..
"ni lah akibatnya terlalu biasa sangat bawa kereta AUTO"

mse nak enter auto-gate tu..
lagi sikit nak terlanggar tangan pengawal yang nak bagi ticket tu..
sampai tergelak-gelak pengawal **** tu sbb tgok saya drive mengundur,,..
hey2..bukan salah I kay..
salahkan kereta ferrari i tu sbb sape suh die mengundur..
memang MEMALUKAN..haha

takpe-takpe..wa relax je der..
muka masih hensem ag..
takde peluh-peluh macam HANIF dan YEN, makan sup sampai menitik-nitik peluh kat kantin..

mase dah lepas auto-gate tu..
aduii..wa rasa macam nak sujud syukur je sbb wa dapat park kereta dengan LURUSnya..
wa dapat keluar kereta dengan JAYA nya,..

kira bab2 parking wa sudah 'pass' lah..
heheh..

lepas je habis bershopping di alamanda..
mama ajak pi round satu putrajaya..
yess!! ini yang saya sukaaaaaa...
sebab saya leyh bawa laju selaju yang saya mahu..haha
*jangan nak berangan mia..ayah awak ada kat sebelah tu..


oppss! terbantut pula..
ayah dah macam pegawai JPJ dok sebelah..
maaf pak..maaf..
ampun pak..ampun..heee

ronda-ronda putrajaya, pastu ternampak sebuah BAZAAR yang sungguh besarrrrr...
memang GILA dok sana..
makanan yang SEDAP-SEDAP..
barang yang MURAH-MURAH..
pergh!
nyesal bli baju dekat alamanda yang mahal mencekik tu..haha

ayah tak nak pergi bazaar..
tp memandangkan mama, kakak dan saya berkenan untuk berjalan-jalan di sana,..
apakan daya..
saya pun melencong kereta ke sana..
dengan 'lap' yang agak maut lah juga..
tp serius..memang sengaja je 'lap' gitu..
konon lahhh...hahaha

pergi je sana..
memang agak ramai orang..
tp INI memang serius sebab selendang + inner MEMANG MURAH BELAKA !!
memang GILA pi sana..

adelah sikit borong makanan..
cendol !! pergh!!! meleleh air liur..
hirup punya hirup..
sampai straw-straw rasa nak makan sekali..
sedap seyh !
ape ntah nama cendol die..
memang LAZAT !

ok2..cop2..
lupakan cendol yang menggiurkan itu seketika..
kembali kepada jalan yang lurus..

eyh? dah habis dah cerita sebenarnya..
hahaha

*cerita yang AGAK tergantung :P


nak pergi BAZAAR itu lagi dan lagi..
MIA NAZIRA NAZIR


Wednesday, February 2, 2011

ouhhhh..assignment :(

yeah..
tak siap-siap lagi?
memang lah..
ingat senang nak buat assgment yang tak berapa nak BANYAK nih..
naik kejang jari jemari halus kami menekan keypad lappy.

lappy pon dah naik lebam ngn keypad yang slalu kami tekan dengan BUAS nye.
dah penat menaip..
DASAR DALAM NEGARA agak nak dkat habis jugalah kan..

then saya dan wafaa dengan pantas dan tangkas buatlah projek 'biasa' kami.
sedangkan yang lain, Nelly dan Iffah tgh sibuk buat Dasar Luar Negara yang masih tak sentuh lagi..
jadi kami biarkan mereka buat kerja mereka dan kami pula dengan rutin harian kami pabila duduk bersama :)

adalah..
webieee a.k.a webcam :)











tak cukup lagi dengan webcam yea kau?..
sebab gambar die pecah-pecah tak lawa..
kami beralih dengan camera SONY kpunyaan wafaa yang comel tu :)










tak ckup lagi dengan kami yang TAKSUB bergambar ni ade lagi makhluk ALLAH yang join bersama :)





pi buat assignment kat sini almost 8 hours u noe ??!!
melantak breakfast special + macvalue lunch..


memang KAYA lah mcd kalau kami yg lepak..

apa tak nya..
kami duduk tanpa makanan je, ade sorg pkerja mcd ni asyik 'jeling2' kat tmpat kami..
rase macam tak sedap je hati sbb makanan habis..ngee

dah bengkak buntut ni lah yob !
sebab dah BANYAK jam dok kat tempat yang sama je..
sampai terlonglai macam tarian mak YONG,
kat atas meja sbb nak tidur punye pasal ..





 yang budak-budak ni pulak..
tak habis-habis MAKAN-MAKAN-MAKAN
LAPAR-LAPAR-LAPAR



saya?
korang rasa?

LAPAR LAH JUGAK..heee

oh ye..
masa dok mcd ni 
ttbe teringat kat Huzai..
sbb kat sini lah tempat kami berdua lepak sambil online
RINDUNYERRR :')

kepada si dia :
saya doakan awk selamat kat sana dan dlm perjalanan balik ke Malaysia yea huzai..
walaupon awk nampak saya macam happy macam ni..
saya masih teringat dan risau keadaan awk di sana :)
saya SETIA menanti awk :)

saya sentiasa INGAT dan PEGANG JANJI KITA :)


MIA NAZIRA NAZIR


the GROUP of Pengajian Am.

31 JANUARY 2011



assignment PENGAJIAN AM discussion :)















 * 'juling' alwys make us GREAT :)








DASAR DALAM NEGARA :
- dasar ekonomi baru (DEB)
- dasar pembangunan nasional
- dasar wawasan negara



DASAR LUAR NEGARA:
- Komenwel dan Pergerakan Negara-Negara berkecuali (NAM)
- Suruhanjaya Selatan-Selatan