geng maen pasir saya ! TQ :)

Friday, January 21, 2011

HARI mengenang kenangan lalu



salam u ollllss (dgn nada yg SANGAT gedik + mengada-ngada )
haha..
act tbe-tbe teringat JASMIN HAMID berlakon cter TABIYYAH ALA DATIN..

yeap ! itulah dia..
TERINGAT !
atau bahasa paling mudah KENANG..
atau bahasa omputeh nye REMEMBER..
owhh..sangat rindu :(

pada siapa MIA?
biarlah rahsia...eceh! haha
xmo lah nanti HUZAI marah..
baik sy jujur..
saya rindu dengan KHALEEDA & FATIMAH.. :)



knapa ekh saya rindu mereka berdua?
ttbe je muncul korang 2 ekor nih..hahah
oh yea :)
sbb saya teringat masa KAMI bertiga FORM 5..sangat rinduu :(

kalau boleh putarkan masa..saya mahu kembali sewaktu kami bertiga stdy malam-malam di rumah fatimah..
mse tu kami bertiga sahaja dalam rumah bersama adik fatimah..
niat nak stdy..
yo yo OOoo je..
lpas je tgok cter HANTU ape ntah kat TV3..
semua tkot nk bjage malam..
tup2..tdo pkul  12am..
then saya suggst suh bgun pg dalam pkul 3am..
ok!! semua sudah setuju !

alarm hp pon berdetik pkul 3am..
yeah ! fatymah bagun dulu ttpi..dia pulak kejutkan saya suh matikan alarm dan dia pon tdo semula..
mmg BIJAK sangat lah kan..
saya pon dgn GAGAH dan berani sbb bgun awl pgi..
mmg BERJAYA..tp bila tgok KHAL dan FATIMAH tido dgn tenang dan sedap..

syaitan mula berbisik ke telinga "tidolah..kalau tido sekarang best ! macam mandi swimmng pool ! sejuk der ! "
syaitan mula letak KRIM cap KAKI 10 kat mata nih..lalu membisik " esok masih ada..hang pi study esok laa..xda ngantok sgt "

woaahhh..MIA telah lemah longlai..dan akhirnya terbaring di sisi fatimah dan khaleeda sambil buku di atas kepala konon 'letih' bace buku lah kod..haha

haha..mmang best lah kan..sebab pagi tu memang kami study der ! study akaun dan add math..
tp skjap je lah..sbb khal dan nak balik rumah..mak die suh balik..haha



tu antara moment yg pling saya ingat smpai sekarang..


___________________________________________________________________
ade lagi2..
mase nak pi tsyen..
lg best ! mase ni tak silap..FATIMAH tak tusyen kat Pusat Tuisyen Mewah lagi..
mase nih saya dan khal..
balik je dari duty Pengawas Pusat sumber terus bergegas pi tsyen..
tp malangnya mase tu HUjan terlalu lebat..(katak manelah menyanyi time2 ptg nih !! ptong stim btol lah! )

niat di hati..tunggu lah hujan berhenti..
tunggu punye tnggu,alamk ! tak de roh-roh nak berhenti pon?

mle2 ase give up nk p tsyen hari tuh..
tp memandangkan BAYARAN nye sangat lah MAHAL.. maka kami berdua pon pi lah meredah hujan..tp naseb baik ade MOTOR EGO warne merah yang sekian lame berjasa utk TUAN nye..
mase nih masih L der..
wa mls nk amek P..hahah
tp bg wa..L dah macam P..
ape tak nye..naik 2 orang suke2 hati jer.. :P


khal lak ade cdgn..
"ape kate kau Mia..bwak mtor pelan2..aku pulak pegang payung..aku bwak payung..! "
dengan langkah yang DRASTIK dan DARURAT..tanpa berpikir tindakan sengal kami..
kami pon memulakan perjalanan dari SMK JALAN BUKIT ke tempat tsyen kami..
act xdelah jauh mane tmpt tsyen dgn sekolah..
tp mengada-ngada nk bwk mto an..

mase atas jalan a.k.a atas moto pulak..khal pegang payung tp yg menjadi masalahnye sekarang..
sama je khal buka payung die atau tak sebab hujan tuh tetap menimpa kami jugak..
sy pon bwa lah laju..sbb kang basah kuyup pulak..
tau lah kan..khal nih degil sikit..masih lagi nak pkai payung 'azimat' die tuh..
lpastu kalau dah bwk laju payung tu pon skli lajulah kan jahanam..sebab dengan angin kuat nye d'tambah lg dengan hujan 'batu' yang mnimpa kami lagi..

then boleh pulak traffic light bertukar warna merah..tht means sy knelah berhenti..kalau tak free2 je dpt surat 'cinta' dari polis menepek kat muka nih hah..
mse berhenti tu..boleh plak sekumpulan student dari mane ntah usha-usha kami smbil tergelak..
wadupppppp !! malu banget deyh !

nseb baik helmet saya ade viser itam..leyh cover muke..karang terpampang kat muka depan akhbar 'berita hairan' ttg ke'beranian' kami meredah hujan bersama payung di atas moto..

ok2..stay macho skit..lex der..wa tarak  hairan itu semua..janji wa smpai tmpt tsyen kire wa bangge der ! haha

smpai je tmpt tsyen..kami terus meluru masuk klas akaun..
nseb baik lah kami ni familiar kat tsyen tuh..
msuk2 je, kakak kat kaunter tnye..mandi ujan ke dek? kami gelak je smbil msuk klas..
then smpai klas..fuh! naseb baik xramai orang..then semua gegurl je..xdelah malu sgt..haha
stay handsome ag kan KHAL? haha

waaaa...TERSANGAT LAH RINDU :(

act byk lagi..tp xpe..kalau ade mse saya cter kenangan kami bertiga lagi..:)

oh..nilah pic kami kat tsyen..kegiatan haram kami masih tak dapat di hidu..haha

ni kak tusyen yg jge kaunter yg sporting abis ngn kami :)
peramah alam !

wah ! mke form 5 nih..

discuss + berborak :)
yeahh ! matlamat yg terpesong..
dh mcm buat tsyen nih 'bpak' kami yg pnye..haha
______________________________________________________________________________

cite hari ni pulak
yepa! yibiii !
hari ni pas balik sekolah pi teman fatymah pi klinik..
fatymah sakit..shian die :(
smpai je klinik ZUL dan RAKAN-RAKAN..
berjumpelah doctor pompuan namanye maryam..

waahh...b4 wa enter bilik die..wa ingt dia macam bertudung litup..peramah..sgala2 yg indah belaka wa byangkan..

ble wa msuk je blik tu..wadup...seksi banget deyh..
ckuplah sekadar wa kate seksi der..
*stop to think -ve :) hahaha
tau sgtlah korang nih..haha

mse die tanye fath "sakit ape"
fath ckplah sakit itu..sakit ini...bla..bla..
then doc tu ckp " saya tak tahu lah awk skit ape..nak kate dmm...xde.. xpelah saya bg vitamin utk awk makan dan painkiller serta ubat tahan sakit "

wa dalam hati 'panas' membare2 lah...
takkan doc blajar medic hanye tahu sakit 'demam'?
mmg ade gak nk kne sumbat 'earphone' doc yg tgantung kat leher tu karang..
xtahu? stetoskop lahh..
yang ni hah !

hey..mmg wa pans je lah kan..
ksian plak tgok fath..sakit2..
wa lak b'cadang bwk die pi hspital kajang..
smpi je sana..
nurse tu kate " kalau sakit kecik2 pi dkat KLINIK PESAKIT LUAR LAH DEKAT SEMENYIH tu"

hamboooii..
tu wa tahulah..tp wa nak fatimah tu d'check scare btol dan detail..
agpon die pon xtahu sakit ape..
then die nk clssfied sama ada itu skit ape..
kalau dah tahu skit ape..kami xkan datang kat HSPITAL atau KLINIK lah..
atooyai..bikin wa panas der..

then last choice wa bwk die pi HOSPITAL SERDANG..
mmg dekat lah  dari pekan kajang ke serdang..
xpe2..sebab 'bini' ku tersayang..lautan jalan raya sanggup ku renangi..eceh! haha

tp act bkn wa bwk die..
die yg bwak wa adelah..
degil dol minah tu..
wa kate bglah wa bwk mto preng..preng..
agpon wa KUAT meyh ! wa tarak sakit macm lu..haha
*belagak giler !

tp nak uat camne..wa terpkse serahkn kunci mto kat fath..
die pon bwak lah dgn berhati2..INGATLAH ORANG TERSAYANG..
*jap2 iklan jap..telan air liur sat..haha

mse smpai je kat hspital..
wahh ! ramai gler manusia 'sakit' kat sne..
laa...dah name pon hspital..

tgok rmai sngt..xjd lah kami pi sne..
then lepak lah jap kat cafe hospital tuh..kerana kehausan yg melampau..
lepak pekena TEH O AIS sat..
meyh secawan! haha

pi sne lak..atooii..rmai lak 'pesakit' yg buat air dok usha kami..
ingat kami TAK pernah dok sni ke? tlong skit..
tu ibarat umah ketiga saya tau ! dari kakak ipar pertama sampai kakak sendri dok bersalin kat sni..
so sy familiar gak lah kat area ni smpai TERSOSAT..haha

cop2 lupekan itu..
lpas kami mehilangkan nafsu haus kami..kami pon bergerak pi mane akh ? 
oh yeah! PI RUMAH KHAL !!
alang-alang Khal pon cuti break sem sekarang nih..why not kite kecohkan umah acik azizah dan pkcik badrul?
haahaha..

smpai je umah die..
kami pon pi serbu mak die..
waahhh! rindu lah ini rumah yg menjadi saksi kami study..kami mengumpat..kami ketawa..kami makan dan sbgainye bersama wafaa sekli..

then cadang nk lpak sne smpai pkul 6.30 pm paling min..
tup2 pkul 8.30pm kami balik..haha

yela..kalau dh jumpe..macam-mcam di sembangkan..
dari xbtul sampai betul balik..
imbaulah kenngan dulu..
waa...buat saya ase nak panggil doraemon suh putar balik waktu..
tp impossible..
but IMPOSIBBLE is NOTHING ryte?
hmm...klu gitu..boleh lah yea? mne nk cr doraemon nih..
susahnyer..

mse saya abis solat asr kat umah khal..
sy menangis..sbb ape?
sebab RINDU sngtt !! teramat rindu :(
saya harap semua tak kan berubah..



then mase solat maghrib..
buat kesekian kali nye saya berjemaah dgn khaleeda..
YA ALLAH... nikmatnye solat berjemaah nih..
lebih2 ag..dgn kwan yg dah lama tak solat bersama..
kalau dulu..pantang je masuk waktu..dpt solat bersama-sama..msti ade je yg voluteer jd imam...
usually orang yang TUE lah..
pastu orang yang jd tukang iqamat adalah Khaleeda..

pastu tbe-tibe teringat mase form 4+5..
mase stay back kat sekolah..
ustazah radhiah msti ajak solat jemaah bersama-sama..

dlu..biaselah kami ni nakal skit..
jmpe je ustazah..buat2 solat lmbt skit..
then ustazah lecture kami semua baik lelaki mahupon pompuan..
"ganjaran mana kamu mahu 40 atau 1? "

dari situlah kami tersedar betapa besarnye pahala berjemaah bersama even 2 orang sklipon..
strt dr stu..
kami pon solat berjemaah..

pergh ! sadis kan citer sy?
hehehe..utk pndoman kite bersama ;)

ok2 smbung cter yg sy solat ngn khal...
mse habis je..
kami bersalam..waktu tu saya ase nak nangis je..(eiiii..cengeng nye kau ni mia! )

bialah org nk ckp ape..dh knytaan hati mudah tersentuh dan mmg sy kuat menangis..
tp mse dpn khal dan fath dpat control macho ag..hehe...

dh abis je smua tu..kami makan sat dkt umh khal then balik..
sy kne hantar fatimah dlu..malam-malam nih..
jarak rumah fatimah dan saya memakan berpuluh2 km..
seram tp stay cooll derr...
Allah kan ade? :)

alhamdulillah sy selamat smpai umah TEPAT pkul 9mlm..
dan smpat tgok GELANGGANG RAJE LAWAK..
smbil tu..kmas album gambar..
sbb abg suh sy transfer pic lame kat album baru..
sy pon xde kje...
mmg 'rajin' sgt kan..
pi transfer,,,

mmg lawak lah kan...tgok pic2 abg-abg dan kakak serta ayah dan mama kat album tuh..
mke semua bajet suci jer..bajet baik je..bajet cute jer..haha
haha.. JUJUR sejujurnye...memang CUTE habis :)

tgoklah kan pic2 mama waktu zaman 'firaun' ag..
dgn free hair nyer..ngn vogue giler...
wah ! cun seyh mama saya :)
cair  der klau tgok mama wktu mude..
montok gituuu....
jeloz i tau!!

tgoklah ayah ngn seluar 'yenki' die..
sluar yang bwh besar boleh msuk badan orang sebijik..
pastu ngn rambut ala-ala ELVIS PRESLEY..
handsome seyh dr sy..
hahah..

*eleh..korang kalau tgok pic lame perents korang msti korang puji jugak kan?haha

pastu tgok abg-abg dn kakak mse baby dan kecik2..
alolololo... nakal btol ! haha
tp mlngnye mse sy tgok album 1st tu sy tak wujud ag...

then tgok pulak..pic wedding mama dan ayah..how sweett !! gemerlapan deyh...
mmg meriah wa ckp sma lu..
ase bangge lak jd ank 'pengantin lame' nih..
pakcik NAZIR dan mkcik ASNIDAR..

then sy tnye ayah..ni pic spe..tu pic spe..
wa...sngguh ku tak knal mamat hensem tu adalah ayah ku ! pttlah ank die pon 'hnsem' belaka..haha
*sudahlah mia..jgn dok perasan..

then risik-merisik lak ble ayah knal mama,suka kat mama camne..
wah ! sungguh busybody sy disitu..
mstilah kne tahu der..
salasilah family kan..

kalau tak macam mana sy wujud?
hahah..
atooiii...atoooiii... :)

*maaf entry kali ni TERpanjang sngat..
sbb bnyk story nk cter :)
thnkz sbb sudi membace :)

p/s : kat sini saya sertakan sekali gambr2 berukuran pasport dan nak mengimbau kenangan bersama pic nih :)(sehingga sy discover  MYSPACE sy kembali utk mengambil pic2 ini :)

tgok tarikh tuh..dh 2 tahun dh..
Sukan tahunan sekolah.
mse nih jugak BEG nih berserta barang2 dlm beg puteh ni ilang..(T_T)

msenih kami mmg TERgila-gila kan ckgu Elias,guru disiplin SMK jalan bukit..TER je lah..xsengaja..
pastu cabar..kalau ckgu snyum kat slah seorg dari kami..kire kami menang..sebb ckgu Elias ni garang der !

kerja di sebalik tabir..hahah
mase form 4..memang nakal der..

waaaahhh ! sooo sweet !
ILOVEYOU KHAL !!





 pic 3 ni mase kami last sekolah..
mase nih ade jamuan pengawas pusat sumber :)
GILERRR RINDU !

balik dari jamuan..
yeah! kerja kami waktu CHEMISTRY :)
kan i dah kate..kami nakal :)

mse nih balik dri bazaar ramadhan..
msti lepak jap pastu amek pic..
then ske2 je moto park mne2 kami suke..hahha


bersama KHAL p pesta buku antarabangsa smpai tersosat..haha

best moment i'ill NEVER forget..
clebrated bday SYAZA,KHAL,MIA
pada 15 september 2009
sayang semua !!
the PIPINK :)
year 2008

THE END :)
*kalian semua ttp sahabat TERBAIK !
LOVE YOU guys alwys!
NEVER forget !

ikhlas dari 
MIA NAZIRA NAZIR







3 comments:

  1. rina lestari binti antoJanuary 21, 2011 at 5:57 PM

    sumpah rindu ngan kenangan dulu...harap - harap kita semua berjaya dan gembira ngan pilihan masing -masing.:)(sayang korang)^-^'

    ReplyDelete
  2. payah nak jumpa besfren yg btol2 klik ngan kite.rindunya zaman skola...huk3

    ReplyDelete
  3. rina : lpasni step by step aq akn knang rkan2 ku :) syg kau !
    aleen : yeah ! btol2..mmg rndu :)

    ReplyDelete

tinggalkan pesan anda disini :)