geng maen pasir saya ! TQ :)

Saturday, December 11, 2010

saya ada TIPS utk awak2 sekalian :)

salam :)
hoi..hoi..hoi..
eh awk ! kite ade TIPS tau..
nk?
byar dulu ! hahah
acah aje :)
kite sesama manusia knelah sentiase berkongsi2 dan tlong -mnolong..
xgitu CIK SALMAH ?

orite ladies..
mari rapat2..
ohh..gentleman pun ade sekali..
boleh2.. silakan..
mari makan2..minum2..
mknan ngn minuman xada?
laa..angin ade...air liur ade :)
makan angin ngn minum lah air liur masin2 kay :)
aloo...org nk gurau lah :)

kite ade tips camne xnk jerawat aka batu belah batu betangkup tu timbul kat muke :)
mcm ni hah..
adoooiii...bruk benar kite tgokkn? siap ade free gift 'nanah' ag tuh :)

ok2..akak ngn abg2..
1st : elakkan makan barangan tenusu..
(tau x tenusu tu ape?)
macam ini..
eh ! bukan10x...silap2..maafkan sy..
haha..ok2..
contohnya macam ini..
-cheese-
bukan cheese smile..tp brangan atau makanan berkeju..

susu / milk 
(org kata susu baik kan? tp spt org tua2 kata..setiap kjadian ade baik dan ada buruknya )

kentucky fried chicken ? KFC
(haaaa...yg nih bnyak kburukan dr kebaikan..elakkan)


fried noodle/ mee goreng/maggie goreng/kue tiow goreng
(nampak berselerakan ? 
tp cube kita elakkan..
pokoknya semua yang bergoreng lah kite elakkan )


ok akak2 ngn abang2 sume?puas?
eh ! mestilah ! bekorban...
nk muke lawo.. korban skitlah..

lagi2 mia ?

eh ! sabo..
ok2..

2nd : kita digalakkan makan buah-buahan 


lebih2 lagi buah DEBAB ni hah ! yakni buah TEMBIKAI..

pergh ! meliur kan? 
haa..ape lg? bnyak2 kn lah makan buah tembikai..smpai perut pon jd cam tembikai nih..hehehe

3rd : kita digalakkan untuk mencari tanaman aloe vera atau nama saintifiknya DAUN LIDAH BUAYA.. hahah

eh ! jgn amek lidah buaya..sekali die ngap, bukan takat jerawat je hilang tp dengan kita-kita sekali die hilang !
so..be careful :)
lg satu..jgn pi amek pokok / daun die then pi tonyoh kat muka..
kte kerat daun tu sikit2..pastu, kan kat dalam die macam berledir..alaaa..macam hingus adek kite..hehe
pastu..hangpa pi tonyoh kat muka naa..
biarkan selama 1jam.. sudah tu..hangpa basuh ngn ayor suam..
INSYAALLAH..kalau hangpa buat kerap kali..dijamin bukan takat tak ade jerawat..
kulit muka pun jd licin ,lembut..macam kain CHINA SILK :) hehe


4th : kita digalakkan untuk perbanyakkan minum air soya  

pergh ! sodapnyoooo...
meliur akak yg baju kuning tu ha...ngeee
ini memang sedap..
tp sesetengah org xleyh sgt kn minum air soya bnyk sgt sbb takot dtgnya penyakit gaut..
jd sesiapa yang boleh minum...perbanyakkan lah minum air ini kay :)
lebih2 lg..orang yang tengah mengandung..
insyaallah..anak yang dilahirkan pun bakal cerah..
(itu pada dasar ape yang saya tahu lah )


5th : elakkan daripada penggunaan kosmetik /krim muka secara berlebih-lebihan..
dalam pic nih.. JUS KURMA tu mmang baik utk otak..
ade lah certain-certain produk yg tidak digalakkan lah.. :)


orite..
ni pulak kalau nk elakkan penyakit cancer / kanser :)
minum lah banyak-banyak JAPANEASE GREEN TEA

benda nih sememangnya elok utk semua orang minum..
tak kira lah lelaki mahupun perempuan..
sebb selain dia dapat mengelakkan daripada penyakit kanser..
ia juga dapat membuang segala toksik dalam badan..
barulah kehidupan kita sentiase cergas dan cerdas..
itu FAKTA :)


ok..
untuk sesiapa yang berbibir kering..
other case suke guna 'lips ice' lah, 'lip balm', segala macam jenis lip lah kan..
tp orang tua-tua kata kalau siapa yang berbibir kering..
sangat lah digalakkan untuk meminum 8 atau lebih gelas air masak / suam sehari..

ok..
untuk hari ini..
setakat ini lah yang kte mampu kongsi..
act..ni memang dari pengetahuan dan apa yang kte baca dan kte tahu lah..
bukan kte copycate kat mana-mana laa..
ade certain case kte dapat dari seminar yang kte hadiri time kte SPM..
ntah pape lecturer tu..
orang nk bljar sal matematik dengan jalan enyelesaian yang mudah..
die pi bg tips2 nih..
ape lg..kte pon amek ksemptan utk kongsi ngan kakak2 ngn abg2 sekalian :)

ade jugak kite selidik dari org2 yang berpengalaman..
ececcececeh..
kkdng kte pon nk tau gak..
camne lah orang leh jge kulit smpi ade yang mulus lg tulus..
adoiii..
kalau kakak2 ngn abg2 ade lg tips nye..
sudi2 lah kongsi ngn adek nih..
hahaha

orite baby :)
caw cin caw :)

SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

tinggalkan pesan anda disini :)