geng maen pasir saya ! TQ :)

Friday, December 31, 2010

kenangan-harapan-impian

salam:)
waaahhh...rajin btol awk nih MIA update blog..

orite :)
first of all..
i would like to wish HAPPY NEW YEAR of MASIHI to all who read this entry :)

ok2..
entry kali nih sy nk mengupas + mengopek + mengimbau kenangan sewaktu sy berada pada tahun 2010:)
ALHAMDULILLAH..sebab Allah bg kesempatan utk terus hidup smpai sekarang..

sy nk imbas kenangan nih..
mari - mari...

KENANGAN MANIS PADA TAHUN 2010 :

  1. result SPM :) Alhamdulillah
  2. 09-05-2010 termetrainya perjanjian antara 2 insan bercinta MHK+MNNS
  3. dpat kawan baru yang bernama NUR YASMIN RAHIM
  4. dpat anak buah baru lelaki pada 13 OGOS 2010
  5. dpat anak buah perempuan pada 14 NOVEMBER 2010
  6.            bercuti di BANDUNG 


HARAPAN PADA TAHUN 2011 :

  1. hope dipanjangkan umur saya
  2. hope seluruh keluarga saya dipanjangkan umur hendak NYA
  3. moga berkekalan bersama si DIA
  4. jadi anak yang solehah
  5. berkerja keras untuk STPM akan datang
  6. concentrate during classes
  7. dapat anak buah perempuan  untuk ABG HERMAN dan KAK SALMI
  8. be matured :)
  9. menjadi seorang yang disenangi
  10. manjadi seorang yg KEDING dan tak kuat makan :P 
  11. lulus P kereta ..hahaha


    >  kekal hubungan persahabatan 10 JAHANAM :) <




rasa nya ada lg :)
tp..xpelah..kira halal kan je lah.. 

korang pulak ape impian dan hrapan korang?
kalau nk shre meyh sme2 jom :)
sy sudi mendengar :)

anyway..SELAMAT TAHUN BARU yea? :)
hopefully this year is our lucky year :)
AMIN :)

*ouh yea...tak payah nk tgok BUNGA API kat LUAR..
kt blog sy pon dah ade FIREWORK :)
hahhaha


ni hadiah utk korang :)
THANKZ :)

*FREE GIFT*
(^_^)

Thursday, December 30, 2010

OMG ! perut ku meletop!!

salam :)
hari nih sy nk uat entry yang agk pendek lah jugak..

sbb perut dh kenyang..
tnggal nk belai2 jer nih..haha
*HELLO..my stomach manje ok :)

korang penah pi HR restaurant dekat area KUALA LUMPUR ibu negara MALAYSIA tak?
ni kali ke-2 sy mai makan sna sekeluarga..

gler! sedap wa ckp sma lu!
shingga menjilat pinggan der!

sne die hidangkan mknn ala-ala ARABIC n WESTERN food :)
harga kira best gklah..
serious nih..sy ckp SEDAP !
mai lah sne.. DIJAMIN :

  1.  kena tnggu lama sebab ramai customer order
  2.  tnggu makanan lama giler smpi berjanggut.
  3.  makanan enak-enak belaka !


*kepada TUAN punya restaurant..sila bg komisen kat sy ! sbb sy dah promote restaurant anda di BLOG sy :)
haha

td..
saya melahap : CHICKEN GRILL
kakak : CHICKEN SIZzLING
ayah : FISH n CHIP
abg ipar : nth ape ntah nama mkanan tuh
mama : MIXED GRILL

yummy2...
air juice dia !! pergh !!
meliur + menghairahkan !!
gelas besar der..
tp memang sedap..fresh habiss!!

antara photo2 yg smpat snap..
sbb lapar sgt..xde mood nk snap bnyk2..hahah
enjoy k :)
haa...ni akibat menunggu lame sgt..smpai balqis tertido :)

ramai wa ckp sma lu babe :)

akibat ayah naik bosan..dia pi main-main hp..JANGAN AYAH MAIN-MAIN MSG DENGAN POMPUAN LAIN SUDAH !

seriously .. naik segan tnggu lama-lama. ramai student meyh :) 

haaa..yang ni close up skit :) muka kenyang ! haha

makan kat sini kay !
RUGI SEYH tak makan dan singgah sini :)

tata :) meyh tido meyh :)

Wednesday, December 29, 2010

DENDAM MIA TERHADAP AYAH ! :P


salam :)
ayah !!
senyap !
bsing shj..

tau lah dia skong INDONESIA..
ape barang ! hahaha

geram betul lah ..
tgh syok saya tgok match Malaysia vs Indonesia..
ayah datang sergah..

aikkk!! join jugak ayah aku nih !
ni yang xleh kalah nih..
ayah sokong INDONESIA..
sbb ayah kureng senang sikit ngn player MALAYSIA,,
itu sy xtahu..

tp saya sokong MALAYSIA..
sbb ape?
MALAYSIA an NEGARA terchinta :)
lg?
sebab AMRI YAHYA pkai jersi no 17..
hahaha
no favourite sy tuh :)
see? 17 ryte ? no favourite i tuhhhhhh :)

tgokkk!! hahahx..sy yang ajar die main bola tuh ! hahaha




masa match tu..
ayah xhabis2 bising..

lpas tu MALAYSIA score goal 1-0..

wahhh !!! GOAAAAAAALLLL !! sy jerit..

ayah : eleyh...tgok nanti INDON score seri 
me : hahaha..bye2 ayahhhhhh..hahaha

mase INDONESIA score 1-1..
ayah : GOAAAAAAAALLLL !!!
me : siot INDON !! xpe2..ade mase lagi.. siap LO !!


mase INDONESIA score 2-1

me : what!!!! 
ayah : ape? (sbb ayah kat dapur)
me : sengal !!!
ayah : yeahhh !!! (loading) INDON GOAL !!
me : diam lah ayah ! bising je... hahaha (oohh ! mase aku jerit..ayah x bising pon..JAHAT tol AKU nih)
ayah : see? what i say? ayah an AHLIL NUJUM..haha
me : shut up you! haha
ayah : (halang pandangan saya) YOU shut up ! hahaa
me : semak lah ayah nih dok dpn mia ! sakit hati mia tgok snyuman ayah ! hahaah
ayah : dah3x..MALAYSIA kalahhhh...hahah
me : xpe2..ade extra time..(sedapkan hati)
ayah : dah3x..mengalah lah...
me : PANTANG MELAYU BERUNDUR ! (eceh! semangat lak aku nih)
ayah : hahahax..

dah habis match tuh..

ayah : yeayy!!! INDON menang ! 2-1
me : eleyh ! tp MALAYSIA juara keseluruhan ! piiirahhh...
ayah : ape pulak? INDON menang..TENGOKK !!
me : mmglah..tp masa dorang match kat BUKIT JALIL..MALAYSIA 3-0..then cmpur dgn match nih..2-1..
ayah : mana aci main campur2...
me : hahahax..ayah ! KITA sebagai WARGA MALAYSIA seharusnya support our country..
ayah : eleyh...at least INDON is WIN now !!
me : kalah..kalah..kalah...MALAYSIA CHAMPION...we are the champion...hahaha
ayah : tak...tak aci campur2 markah...
me : aci kat INDIA lah yah !! hahaha




hahah..
ayah kalah !!!!
tp seriously..
memang sakit telinga dengar ayah support Indonesia..
bukan apa..
ayah nih jenis tak boleh kalah..
nak menang je keja....

"tp kali nih ayah ! anak mu ini menang ..hahaha"

"bye2 ayah ku TERCHINTA ! "
hahah

pastu ayah nampak sy tgh tulis entry ni..
ayah cakap "nak mengadu ar tuh"
hahahaha...
PANDAI AYAH AKU NIH :)
apa-apa pun SAYA SAYANG AYAH ..
maafkan MIA yea ayah :)




WE are FRIEND !!hahaha

Saturday, December 25, 2010

meyh sini..bila sy terkenang saat dimana sy ambil result PMR..

salam semua :)
alhamdulillah..
sy dh kembali ceria..
terima kasih kepada CIKGU HASLINDA sbb bnyk bg sy semangat.. :)
syg kat cikgu :)

orite..
post kali ni sy ttbe mahu mengungkap kembali detik-detik manis sewaktu sy ambil result PMR dan juga SPM..

-knpe tibe2 cite ttg nih?-

ohh..sebb sy tgok tv pasal budak-budak ambil result..
tibe-tibe memori manis sewaktu sy di tempat dorg mncul di benak fikiran sy..
(pergh! ayat~~~)

ok2..cite pasal PMR..
mase nih pelajar semua dikehendaki hadir ke sekolah dengan memakai pakaian sekolah utk ambil keputusan..
dlm pukul 9 lebih sy dh bersiap-siap..
mula-mula ingat tumpang kawan nama ZURAIZA..
tp malangnya dorang (ZURAIZA,FATIMAH,ANIS,SYAHIRA ELYA) dh pun bertolak..
jadi sy bergegas call abg ke 3..utk menghantar sy ke sekolah..
time tu pulak abg ade date dengan makwe die (kakak ipar)..
mmg langkah kanan lah kan sy..

smpai je sy di sekolah..
sy tgok muka budak-budak lain mcm pucat semacam jer..
macam tak cukup vitamin..haha
sy pun apa kurangnya..
kemudian..cikgu panggil semua murid2 datang dewan..
pergh ! time tu ade ase cam nk pengsan pun ade..demam..terkucil2..
degupan jantung tu cam nk meletup tau..

smpi je dewan..
ramai murid2 dh beratur mngikut kelas di hdpn ckgu..
mle2 sy tgok budak kelas Setia yakni kelas pertama..
pergh ! dpt je result..menjerit !
itu dh kira normal lah kan? haha.. macam histeria pon ada..

sorang demi sorg amek..
depan sy FATIMAH..
dengan takut2 tuh..
ckgu suruh tanda tangan dan ambil beberapa sijil kat situ..
pastu biasa lah kalau dah mengigil semua kerja cam kelamkabut kan?
eleyh..macam korang xpenah alami..
then selesai fatimah sign..
cikgu terus bg result..tp ckgu cam bg org suspens skitlah..
ckgu terus kira berapa A yang fatimah dapat..
Alhamdulillah 6A 2B kesemua nya..
apa lg? terus histeria lah dia..
smpai handphone kat tgn dicampaknya..
haha..lawak kalau ingat..


tiba lah giliran kamu wahai NOR UMIRA NAZIRA BT NAZIR..
seperti yg fatimah buat..sign bagai semua..
ckgu pun memberi resultnya..
mula-mula cikgu gelengkan kepala...
sy dah nak menangis nih..
sbar mia...
cikgu pon kira...blablablabla..
lepastu result pun bertukar tangan..
"TAHNIAH umira "

walau berapa A sy dpt..even x se power korang..sy ttp bersyukur

pergh !!! sy terus dapatkan fatimah...
peluk dia sepuas-puasnya..
sebb mse tu sy ingt sy dpt berapa je kan..
tp..Alhamdulillah..
syukur..

1st person yang sy call adalah ABG ke 3 sy..
time tu lak dia tgh dating..mmg 'saja' je nk ganggu,,haha
mse call tu sy menangis..
menangis gembira kodddd..
mse tu ingt lg abg cakap..

"mia nk ape? nnti abg belanja mia..tahniah sayang"


sy bukan main happy gilerr...

tp...
janji tinggal janji..
biaselah manusia..:)
tp tak pelah..sy faham dia pun nk kumpul duit nak kahwen..
agpon..saya  sayang sgt kat abg no 3 nih.. HERMAN DZULKARNAIN..
sbb ape?
sbb org kata muka sy dgan abg serupa tp tak sama..hahah (macam mana tu?)
lg 1 sbb abg no 3 nih SMART !! hensemm..hahaha

ok2..smbung balik..
lepas call abg..
sy call ayah pulak..
ayah pulak cakap ..

"ha? iye? Alhamdulillah.. ok2..mia nak apa?"
"mia nak MOTOR EGO!!"
"ok2..no problem..tahniah..nanti ayah balik keja...ayah bwak pi jalan-jalan"

Alhamdulillah...
memang ayah tunaikan..
ayah tunaikan..motor,lesen..semua...
bersyukur sgt dapat ayah macam nih..
kakak ngn abg2 sy semua jeloz sbb sy dapat apa yang saya nak..
haha..berlagak skit ngn dorg,..

"tu laaa....spe suh xkeluar dari perut mama last skli..hahah"

sy tgok kwn2 sy yang lain terus balik..
dh tak ingat kawan dah..hahah
happy punya pasal..
lupa kat sy..haha
xpe2,,

then sy dok kat tepi pagar sekolah tnggu abg..
skema siot! dok diam-diam...smbil snyum sorg2..
sy dh dpt bygkan MOTOR EGO sy tuh..haha
tak lama lepas tu..
abang ke-5 jemput yakni SHAHRIZ..
 dia terus pergi dekat sy..smbil usap kepala sy..
then amek result sy..utk di'usha'nya..
dia terus peluk sy dan kiss pipi sy..
pergh ! masa tu ase cam diri sy nih PUTERI babe!!
xpernh-pernah abg buat macam tu depan umum..haha..

sy naik je motor dengan abg..smbil peluk abg rapat-rapat..
yelah..tak pasal2..'te'terbang lah sy nih..
smbil peluk tuh sy senyum je sorg2..
hahah
macam org GILA wa cakap sma lu..

smpai je kat rumah..
sy terus dapatkan mama kat dapur dan terus peluk mama :)
mama pon blas pelukan sy..
then sy tnjuk result sy..
same as others..
mama tawarkan sy... :)
" mia nak apa?"
"hmm..mia nak laptop je ma...tu pon mia dah bersykur..mia xkan mintak lain"
"ok2..nanti suruh abang e-man cari kat low yatt laptop kay..tahniah.."
"hehehe..terima kasih ma..."

Alhamdulillah..smnggu lpas tu mama hadiahkan laptop brand 'acer'..
mse tu strt lah laman sosial..
dan bersosial lah jwpnyer..
hahaha
*jgn tiru yang ini...better gunakanlah sebaik mungkin k :)

kakak pulak...
balik je dari keja terus menjerit..

"miaaaaaaa....tahniah...adooii..habis duit aku gini..."
"haha..laa..mia tak mintak an..kakak yg tawarkan.. ingat. 1 A= RM50.."
"hahah..ingatlah.."

terus akk cium sy..
pergh ! mmg bhgia wa ckp sma lu babe !

tp alhamdulillah..
tak lama pastu akk tunaikan..
then..
mmg lah sy pi meronggeng lah pi PENANG..
mse tu pulak abang INTAN kahwen..
INTAN ajak sy dan fatimah skli join..
mama pun bg kebenaran..
pergilah sy bersiar-siar tnpa family disisi :)

dannnn.....
alhamdulillah..
semua orang tawarkan macam-macam...
ada yang tunaikan dan ada yang tak tunaikan..
smpai sy dh msuk tingkatan 6 nih..
masih tiada bayang-bayang dorg nk tunaikan,,haha
mls je sy nk sbut..haha
biarlah..eden tak kisah punyoo....

hmmm...
tp tu dlu..
tahun 2007..
dh hmpir 3 tahun sy tnggalkan nya..
dan memori tersebut masih terpahat di kepala otak sy..
yea..memori INDAH...
kejayaan yang boleh di banggakan oleh family sy..

tp sy berazam..
sy akan buat memori tersebut berulang kembali..
kali nih sy nk mintak ayah klo sy dpt pointer tinggi..
sy nk pi UMRAH.. :)
INSYAALLAH :)

doakan sy berjaya kay :)
sesungguhnya mulia orang tersebut jika mendoakan kejayaan org lain :)
hope u guys yang baca nih berjaya dlm apa jua bidang yang di ceburi..
amin ya rabbal al-amin.. :)
thnkz 4 reading...

Tuesday, December 21, 2010

bawah dagu anda berlapis2 cam kek lapis? sy ade tips nye :)

haloo..
salam :)


sy bukan DR ROZMIEY...mahupun DR JISIM..
tetapi sy adalah MIA :)
hamboi..mentang2 boleh smbung dengan nama DR ROZMIEY menjadi ROZMIEA..
xpe2..
kira sy berbangga lah jugak ..
kan? 

ok2..mari kakak-kakak dan abe-abe..
sy selaku pakar MENGARUT mahu berikan tips-tips bgaimana tak nk orang cam dagu kita dh berlapis..
tp kalau orang dah cam dagu kita nih berlapis...
ckp kat die
"bialah...
kte punya badan..
suka hati kita lah kan?"
hahahah
*bleh pulak gitu..

ok ladies n abe2..
bermula sudahhhh...

1st : Cuba jangan membongkok atau tunduk ketika duduk, berdiri atau berjalan. Pastikan belakang tegak mendagu sentiasa.


xfaham?

kire macam korang dok bangge lah gak dpt result t'baek..

mcm mana reaksi korang bila duduk bangga?

haaa...macam gitu lah..

tp jgn RIAK sangat ! BERDOZE...hehehe



2nd :Jaga pemakanan supaya tidak berlebihan. Orang gemuk lebih mudah mendapat bawah dagu berlapis.


kire nye ni korang jgn makan kek lapis ar..

sama ada kek lapis SARAWAK atau semenanjung MALAYSIA..ngee

xdelah..

nih kire korang jgn makan mknn yang berkolestrol tinggi dengan berlemak ok :)



3rd : Urut bawah dagu menggunakan pergerakan dari bawah ke atas. Urutan boleh membantu mengetatkan otot & merangsang peredaran darah.




'merangsangkan' ?

hey ! choooiii...

jgn pkir yang bukan-bukan yea? haha

alooo..gurau lah..gurau pon xboleh ke? haha

ok2..pastikan korang urut dagu yea :)

jgn korang urut menda lain..

kang menda lain kurus..bawah dagu yang masih berlemak..

oh yea! kalau nk mujarab..

guna LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA..

pasti panas lg membakar bwah dagu korang..

lepas itu..berpeluh-peluh..

lepas itu...hilang sudah...haha

PERCAYA ker? buktikanlah sendiri :) haha

*jangan2..







4th :Lakukan senaman bawah dagu & leher bila2 ada waktu yg terluang. Waktu yg terbaik ialah pagi sebaik bangun dari tidur, malam ketika menonton tv atau ketika di pejabat..itu yang paling afdal lah..






kalau korang jenis yang tak puas hati..

baik korang urut bawah dagu tiap-tiap masa yang terluang..

nk cantik semua pasti boleh kan ? :)


tak tahu macam mana nk urut dagu?

meyh sini sy terangkan :)







1. Berdiri tegak dan lihat ke hadapan. Menggunakan belakang telapak tangan, lakukan pergerakan menyepak bergilir2 dgn tangan kiri & kanan di bawah dagu anda . Lakukan sebanyak 40 kali.(paling afdal)

2. Berdiri tegak dan lihat ke hadapan. Jelirkan lidah sepanjang yg boleh. Ulangi sebyk 10 kali. Pasti kita akan alami kesannya kerana otot di bahagian leher akan berasa tegang & ketat.

3. Menggunakan otot muka & leher, cuba angkat bahagian bawah bibir melewati bibir atas sejauh yg boleh. Ulangi sebanyak 10 kali.

mudah bukan?
adoooii...kacang lah cik SENAH ooii..
korang boleh buat kat mane korang suke..
bnda nih tak payah nk guna duit ke ape,masa pun tidaklah terbuang..
kalau korang dok bertenggek tgh tnggu BAS ke KTM ke..
buat senaman nih..
orang yang lalu depan anda pasti berkata 
"APE KE JADAHNYA anda BUAT BEGINI ? "
hahaha

SELAMAT MENCUBA :)

amek thumbs up dr pakcik nih ha..
free gift sbb korang dah baca entry saya yang tak senonoh nih :)
(:TERIMA KASIH :)



Saturday, December 18, 2010

Mutiara Doa (translation in Bahasa :) )


salam..
skng saya tak tau nk post ape..
cme sy nk share doa-doa yang saya kmpul..
tp..maksudnya lah..
sbb kalau nk tulis dalam jawi..
xtau nk uat mcm mane..
computer nih nak gobeh2 lg..
so..

i decided to write the translation and the reference too :)
hope u guys like it n practiced throughout ur life ok :)


DOA KETIKA MEMAKAI PAKAIAN-
"Segala puji bagi Allah yang memberi pakaian ini kepadaku, sebagai rezeki daripada-NYA tanpa daya dan kekuatan daripadaku"



DOA MENDAPAT ANAK YANG SEMPURNA-
(untuk sesiapa yang ada anak lah yea )
" Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat (anak) yang baik (sempurna). Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar pemohonan hamba-Mu ini."



DOA MENDAPAT ANAK YANG BERAKHLAK MULIA DAN MENGHORMATI IBU BAPA-
" Wahai Tuhanku, berilah aku kesanggupan supaya dapat mensyukuri anugerah Engkau, yang telah Engkau kurniakan kepadaku dan kedua ibu bapaku dan supaya aku dapat mengerjakan perbuatan baik yang Engkau sukai, dan perbaikilah keturunanku, sesungguhnya aku bertaubat kepada-Mu dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri " (Surah al-Ahqaf ayat 15)



DOA MENGEKALKAN KASIH SAYANG ANTARA SATU SAMA LAIN YANG TERPISAH AGAR TERTAMBAT KEMBALI-
" Wahai orang yang beriman, sabarlah dan cukupkanlah kesabaran dan perteguhkanlah kekuatanmu dan patuhlah pada Allah, supaya kamu beroleh kemenangan." (surah Ali Amran ayat 200 )



DOA KASIH SAYANG/ PELEMBUT HATI -
" Taha (hai manusia). Tiada kami turunkan al-Quran supaya engkau mendapat celaka. Melainkan peringatan bagi orang yang takut kepada Tuhannya. Wahyu yang diutuskan daripada Tuhan yang mencipta bumi ini dan langit yang tinggi. Tuhan Yang Maha Pemurah, berkuasa di atas singgahsana " (Surah Taha ayat 1-5)



DOA MEMOHON KEAMPUNAN ALLAH-
" Ya Allah, kami telah menzalimi diri kami sendiri dan sekirannya Engkau tidak mengampuni kami , nescaya masuklah kami ke dalam golongan mereka yang rugi" ( Surah al-A'raf ayat 23)



DOA MEMOHON RAHMAT DAN PIMPINAN ALLAH-
"Ya Allah, kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi-Mu dan berilah kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami "  ( Surah al-Kahfi ayat 10)



DOA MENGHINDARI DIRI DARIPADA PERANGAI DAN NAFSU JAHAT -
"Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada perangai buruk dan kerakusan hawa nafsu."



DOA MENDAPAT HIDAYAT BERKEKALAN DARIPADA ALLAH-
"Ya Allah, janganlah Engkau pesongkan hati kami sesudah Engkau memberi kami petunjuk, berilah kami rahmat dari sisi-Mu, sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia (banyak memberi rezeki)." ( Surah Ali Imran ayat 8)

ini antara doa yang saya dapat kumpul..
kalau nak lg..goggle lah :)
sperti mana yang kita tahu..hidup kita tak lepas daripada berdoa..
diwaktu kita senang mahupun susah..Allah sentiasa berada dengan Kita..
Allah tak pernah meninggalkan kita..
cuma manusia sahaja yang tinggalkan Allah,tinggalkan apa yang Allah suruh..

so the conclusion are :)
sama-sama lah kita amalkan dan sama-sama lah kita mendapat keredhaan Allah dan sama-sama lah kita beribadah dan beramal dengan-Nya


INGATAN UNTUK SAYA JUGA :)


"selamat beramal"

Tuesday, December 14, 2010

ayah..ayah..nak 1 boleh?

salam..
ni msti kes nk 'menekek' duit ayah lah nih kan?

heheh..
mne tau?
D3100
wala..wala..
sy mahu ini..
mahu sgt2..

yea?
sy pasti dpt.. ! INSYAALLAH :)
sbb ayah kate nk bg hdiah..
tp taun dpn lah..
taun dpt ayah masyuk skit..kan ayah?

tp sy pon xnk lh meminta sgt..
sian lak kt ayah..
tp ayah dh bg green light dh :)

ayah : pilih 2 barang je :)
me : bestnyerrr!!
ayah : tp duit xde lah jwpnyer
me : aloo..xpelah.. mia dpt je benda nih, mia xmntak dah yang laen..Insyaallah :)
ayah : ok2..bye2..
me : tp kalau mia mintak ni je..baru 1 barang..duit dpt x ayah?
ayah : SURPRISE!!

hoho..
berdebar2...
dupdap..dupdap..
korang dgar x?
xdgar?
korek tlinga k pasnih :)

apa-apa pun TERIMA KASIH AYAH KU YANG PALING AKU SAYANG :)

"mia xmo mntak lagi dgn ayah..
dpt je binatang nih..
mia terus amek gambo ayah.."ngee

hmm..asenyer..
nnti kalau sy ade binatang nih..
sy nk uat business lah..
FOTOGRAFI :)
hahahah


*berangan lebih nih...sudahlah mia..xyah berangan sgt lah.. 

kek batik yang MANTOP !! :)

SALAM..
sedih?
hmm..nthlah..
tp pjlnn hdup msti d'teruskan kan?
hari ni famly sy uat kek batik..
hahaha
KEK BATIK?
sedappppppppp nyerrr..

yea..!
MEMANG SEDAP SMPAI TERJILAT-JILAT SUDU..
hahah

ni ade cter menarik mase buat kek nih nk shre ngn korang semua :)

mula-mula..kakak mcm dh gve up nk buat..
sebb sebelum nih die buat xmenjadi..
lpastu sy pon search internet cara-cara membuat kek batik..

dh hafal kesemua bahan-bahan die..
kami berdua pun bergegas pi kedai beli bahan-bahan..

kemudian..
balik je rumah terus buat..

abg shahriz : xpyh tgok resepi..abang tau buat ! senang jerrr---
me : wahh!! bgus nih.. chef shahriz tlong buat kan k :)
abg shahriz : ko pi pnaskan buttercup dlu..

saya pon bergegas pi dapur..
mama ngn kakk join sekali..
tp mostly mmg sy yg suh mama yang bancuh semua..
sy cuma sediakan bahan sahaja..ngee

bukan apa..
saya takot kalau sy silap..
kkak marah..
sebab bahan-bahan semua gne duit dia..

maka dengan itu..sy suruh mama buat..
xgitu mama?

mama : senang je..campak kan aje bahan-bahan dlam periuk nih..mia ! tmbah kan sikit lg milo

sy pon pi amek secawan besar milo..
pergh ! sedap je nmpk an?
tp malang ! sy xboleh rase..sy tgh pose muharam nih..
sbar mia...heee

dh nk dkt pnghjung tu..mama pon confuse..
nk letak cmne biskut marie nih?

me: mia bce kt internt, die suh direct msuk dlm periuk skli ngn adunan..
mama : kakak ! bak sini bskut tuh..msukkan sekali..

(kakak pun bg lah bskut tuh..)

kakak : maaaaa !! tgok !! xjd !!
           
mama dh buat muka innocent dah..
mama kan pro dlm memasak nih..
hahah

tp..malang memang berbau pd hari ini..sebab kek batik xmenjadi lgggggggg !!

abg pon dtg selamatkan keadaan, abg pi penyek2 an bskut marie yg tlah d'saluti chocolate ke dlm loyang..
memang kelakar lah..tp sdap :)

abg shahriz : mama kena pi klas bljar buat kek lah pasnih..
sian mama..tp mama gelak je..
mama : slahkan mia..die yg bg infomation salah..

oh no !!!
mia still buat muka innocent die..
tp idea tbe2 dtg !!

mia pon terus amek majerin + milo..
pnaskn majerin,pastu tabur milo dan gula ats kek batik yg xmenjadi..
cmpukn air sekali bg die cair..
hahah
wahh !! menjadi lah !!

nk tgok? nih hah !!

wahh !! melazat kan ...
nyum-nyum..
taraaaa...terhasilnya 1 citerasa istana yang terbaru..hahah



mse buka pose td..
sy try makan..
pergh !! 
manis !!
nih mmang nk bg org masuk HOSPITAL lah nih !
hahah

anyway korang..
nnti kalau nk buat kek batik..
jgn berangan lebih macam sy..
eh! tp an..
kek batik idea sy nih sedap gak aw..
kalau korg nk cube..cubelah..
tp jgn slahkan sy kalau xmenjadi..

SELAMAT MENCUBA :)

Saturday, December 11, 2010

saya ada TIPS utk awak2 sekalian :)

salam :)
hoi..hoi..hoi..
eh awk ! kite ade TIPS tau..
nk?
byar dulu ! hahah
acah aje :)
kite sesama manusia knelah sentiase berkongsi2 dan tlong -mnolong..
xgitu CIK SALMAH ?

orite ladies..
mari rapat2..
ohh..gentleman pun ade sekali..
boleh2.. silakan..
mari makan2..minum2..
mknan ngn minuman xada?
laa..angin ade...air liur ade :)
makan angin ngn minum lah air liur masin2 kay :)
aloo...org nk gurau lah :)

kite ade tips camne xnk jerawat aka batu belah batu betangkup tu timbul kat muke :)
mcm ni hah..
adoooiii...bruk benar kite tgokkn? siap ade free gift 'nanah' ag tuh :)

ok2..akak ngn abg2..
1st : elakkan makan barangan tenusu..
(tau x tenusu tu ape?)
macam ini..
eh ! bukan10x...silap2..maafkan sy..
haha..ok2..
contohnya macam ini..
-cheese-
bukan cheese smile..tp brangan atau makanan berkeju..

susu / milk 
(org kata susu baik kan? tp spt org tua2 kata..setiap kjadian ade baik dan ada buruknya )

kentucky fried chicken ? KFC
(haaaa...yg nih bnyak kburukan dr kebaikan..elakkan)


fried noodle/ mee goreng/maggie goreng/kue tiow goreng
(nampak berselerakan ? 
tp cube kita elakkan..
pokoknya semua yang bergoreng lah kite elakkan )


ok akak2 ngn abang2 sume?puas?
eh ! mestilah ! bekorban...
nk muke lawo.. korban skitlah..

lagi2 mia ?

eh ! sabo..
ok2..

2nd : kita digalakkan makan buah-buahan 


lebih2 lagi buah DEBAB ni hah ! yakni buah TEMBIKAI..

pergh ! meliur kan? 
haa..ape lg? bnyak2 kn lah makan buah tembikai..smpai perut pon jd cam tembikai nih..hehehe

3rd : kita digalakkan untuk mencari tanaman aloe vera atau nama saintifiknya DAUN LIDAH BUAYA.. hahah

eh ! jgn amek lidah buaya..sekali die ngap, bukan takat jerawat je hilang tp dengan kita-kita sekali die hilang !
so..be careful :)
lg satu..jgn pi amek pokok / daun die then pi tonyoh kat muka..
kte kerat daun tu sikit2..pastu, kan kat dalam die macam berledir..alaaa..macam hingus adek kite..hehe
pastu..hangpa pi tonyoh kat muka naa..
biarkan selama 1jam.. sudah tu..hangpa basuh ngn ayor suam..
INSYAALLAH..kalau hangpa buat kerap kali..dijamin bukan takat tak ade jerawat..
kulit muka pun jd licin ,lembut..macam kain CHINA SILK :) hehe


4th : kita digalakkan untuk perbanyakkan minum air soya  

pergh ! sodapnyoooo...
meliur akak yg baju kuning tu ha...ngeee
ini memang sedap..
tp sesetengah org xleyh sgt kn minum air soya bnyk sgt sbb takot dtgnya penyakit gaut..
jd sesiapa yang boleh minum...perbanyakkan lah minum air ini kay :)
lebih2 lg..orang yang tengah mengandung..
insyaallah..anak yang dilahirkan pun bakal cerah..
(itu pada dasar ape yang saya tahu lah )


5th : elakkan daripada penggunaan kosmetik /krim muka secara berlebih-lebihan..
dalam pic nih.. JUS KURMA tu mmang baik utk otak..
ade lah certain-certain produk yg tidak digalakkan lah.. :)


orite..
ni pulak kalau nk elakkan penyakit cancer / kanser :)
minum lah banyak-banyak JAPANEASE GREEN TEA

benda nih sememangnya elok utk semua orang minum..
tak kira lah lelaki mahupun perempuan..
sebb selain dia dapat mengelakkan daripada penyakit kanser..
ia juga dapat membuang segala toksik dalam badan..
barulah kehidupan kita sentiase cergas dan cerdas..
itu FAKTA :)


ok..
untuk sesiapa yang berbibir kering..
other case suke guna 'lips ice' lah, 'lip balm', segala macam jenis lip lah kan..
tp orang tua-tua kata kalau siapa yang berbibir kering..
sangat lah digalakkan untuk meminum 8 atau lebih gelas air masak / suam sehari..

ok..
untuk hari ini..
setakat ini lah yang kte mampu kongsi..
act..ni memang dari pengetahuan dan apa yang kte baca dan kte tahu lah..
bukan kte copycate kat mana-mana laa..
ade certain case kte dapat dari seminar yang kte hadiri time kte SPM..
ntah pape lecturer tu..
orang nk bljar sal matematik dengan jalan enyelesaian yang mudah..
die pi bg tips2 nih..
ape lg..kte pon amek ksemptan utk kongsi ngan kakak2 ngn abg2 sekalian :)

ade jugak kite selidik dari org2 yang berpengalaman..
ececcececeh..
kkdng kte pon nk tau gak..
camne lah orang leh jge kulit smpi ade yang mulus lg tulus..
adoiii..
kalau kakak2 ngn abg2 ade lg tips nye..
sudi2 lah kongsi ngn adek nih..
hahaha

orite baby :)
caw cin caw :)

SELAMAT MENCUBA :)